Kunstenares

KUNSTENARES

Soms duurt het dagen. Ik werk zoekend naar en wachtend op het moment waarop het unieke van het instrument te voorschijn komt. Elke keer is er een diep weten dat het klopt. Als kind al had ik die ervaring bij het maken van poppenkleertjes; ik speelde vaak dat mijn poppen ziek waren. Met mooie kleuren wilde ik hun ziek-zijn lichter maken. Vroeger als verpleegkundige deed ik eigenlijk hetzelfde. Mede dankzij het sjamanisme is mijn kunst, mijn creativiteit, meer verbonden met de natuur en leven en dood.

totempaal-02We hebben een gesprek van ongeveer één uur (is bij de prijs inbegrepen), waarin je vertelt wie je bent en wat je wensen zijn. We geven zo als het ware al samen vorm aan de ocean drum, ratel of rainstick.

Als je me een opdracht geeft, ga ik zoekend aan het werk. Ik open me in dromen en ga sjamanistisch reizen met de vraag of ik mag zien hoe het instrument bedoeld is te zijn voor jou. Van te voren nodig ik de krachten uit die erbij willen zijn, en eer en groet ik de aarde die ons altijd draagt. En dan voel ik het meestal al gebeuren: Ik kom in verbinding met iets dat groter is dan jij en ik….waar vele namen voor zijn…wat ik Godin noem.

Hoe zoekend werken soms kan gaan:
Op de dag dat ik zo ver was en zocht naar de vorm, werd ik geroepen door Green Man, mijn krachtboom in het park vlakbij. Ik vraag vaak om raad aan hem en krijg veel steun. Eerst wist ik niet wat hij me wilde zeggen. Ik ging dichtbij staan en vertelde waar ik naar zocht. Opeens viel mijn oog op een andere boom iets achter hem. Zij had de vorm van een mooie vrouw. Met twee takken als armen omhoog en twee sprieten recht de lucht in en twee benen in haar stam. Ik kreeg er kippenvel van. Zij liet me weten dat ze model wilde staan voor wat ik mocht uitdrukken. De boom dacht ik!!! Het kan in de boom!!! Daarom had Green Man me geroepen. Zijn roep ken ik. Van die andere boom toen nog niet. Diep ontroerd liep ik terug naar huis. De boom kwam als vanzelf uit mijn kwast. Toen ik afstand nam was er weer het diepe weten in me dat het klopte. En zo was het later ook voor de opdrachtgeefster.

totempaal-01

Dankwoord van opdrachtgevers:
Telkens als ik in mijn stoel zit, valt mijn blik op de oneindige diepte (op de ocean drum). Voor mij een heel rustgevend gevoel. Ik ben er erg blij mee’ 

Nogmaals dank. Ik vind de keuze van de afbeeldingen heel toepasselijk. En ik krijg nu van jou ook de uitnodiging om me te verdiepen in andere tekens. Prachtig!’